29 Haziran 2006

diyet / 1. detoks şenlikleri

Dr. Osman Müftüoğlu'nun programından alıntıyla 4 günlük detoks programı:

* Sabahları kalkınca bir veya iki bardak ılık su; limon, ıhlamur veya başka bir bitki ile tatlandırılabilir.


1. GÜN
Sabah:
Bir ince dilim yağsız beyaz peynir ve iki adet haşlanmış yumurtanın "akı", bir ince dilim kepek ekmeği, çiğ sebze (domates ve salatalık)

Ara:
Havuç, kereviz, brokoli, maydanoz ile hazırlanmış bir bardak meyve suyu. İki yemek kaşığı kadar portakalla tatlandırılabilir.

*Öğle yemeğinden 30 dakika kadar önce bir bardak nane veya rezene çayı; soğuk da içilebilir.




Öğle:
Bir kase yağsız yoğurt, kabak salatası, bir ince dilim kepekli ekmek, yağsız yeşil salata.

Kabak salatası:
malzemeler: 3 adet orta boy kabak, bir iki diş sarımsak, yeşil soğan, salatalık, dereotu, limon suyu, 1 kaşık zeytinyağı, yeşillik

yapılışı: kabakları soyduktan sonra yumuşayıp yenebilecek kıvama gelinceye dek haşlayın. suyunu süzdürdükten sonra sarımsağı, limon suyunu ve zeytinyağını ekleyip kabakları haşladığınız kabın ısısında marine edin. ardından diğer malzemeleri arzu ettiğiniz miktarda ilave edin.

* not: söyleyebileceğim tek şey 2 kabak bile fazla geliyor insana! hele ki benim gibi kabaktan nefret eden bir insansanız. yukarıda görülen salata hayatımda ilk ve son defa kabak yememe neden olmuştur...

Ara: 3 ince dilim ananas ve 1 adet kivi

Akşam:
Balıklı sebze tabağı, yağsız yeşillik, bir ince dilim kepek ekmeği.

Balıklı sebze tabağı:
malzemeler: Havuç, brokoli veya karnabahar, taze otlar, domates, 90 gr. balık
yapılışı: sebzeleri haşladıktan sonra suyunu süzüp dilediğiniz taze otlar ve domatesi ilave edin. tercih ettiğiniz (en düşük yağ oranına sahip balıklardan biri elbette) balığı da içine katıp bir süre pişirin.

Yatmadan önce bir bardak papatya çayı.

2. GÜN:
Sabah:
Tarçınlı elma, bir su bardağı yağsız süt, üç yemek kaşığı müsli.

Tarçınlı elma: bir orta boy elmayı istediğiniz şekilde dilimledikten sonra tarçın ve 1 tatşı kaşığı susamla tatlandırarak yiyebilirsiniz.

* not: tarçınlı elma dünyanın en muhteşem şeyi! elmalı kurabiyeden bilirsiniz zaten tarçın ve elmanın ne kadar uyumlu olduğunu...

Ara: Domates, havuç, maydanoz, brokoli ile hazırlanmış bir bardak meyve suyu. Arzu ederseniz iki çay kaşığı portakal suyu ile tatlandırabilirsiniz.

* not: yarım domates, bir orta boy havuç, 2 demet brokoli, bol maydanoz ve yarım portakalla hazırladım fotoğrafta görünen karışımı. tadı bana oldukça leziz geldi. ancak yutma aşaması yok kötü... ayrıca ne kadar uğraşırsanız uğraşın püre kıvamında kalıyor... yine de tavsiye ederim 8))



Öğle:
1 kase pırasalı patates çorbası, 4 yemek kaşığı kepekli makarna, yağsız mevsim salatası, bir kase yoğurt.

Pırasalı patates çorbası: pırasaları 1 tatlı kaşığı zeytinyağında biraz kavurun. Patatesleri ilave edip üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Sarımsak, pulbiber, kimyon ve dilediğiniz diğer baharatlarla tatlandırın.

* not: gün içindeki problemler yüzünden beslenmem aksadığı için ancak bir miktar kepekli makarna haşlayıp onu yiyebildim. size tavsiyem bir kase yoğurdu bol taze fesleğen, taze veya kuru nane, dereotu, maydanoz ve isteğinize göre pulbiberle tatlandırmanız. maydanoz ve dereotunu yediğiniz her şeye yerleştirmeye özen gösterin.

Ara:
Bir su bardağı yağsız süt ve 4 adet kepekli diyet bisküvi.

* Akşam yemeğinden evvel bir su bardağı ıhlamur çayı ve bir iki dilim limon.

Akşam:
Tavuk sote, 4 yemek kaşığı piyaz.

Tavuk sote:
malzemeler: yaklaşık 3 köfte büyüklüğünde kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü, kırmızı ve sarı dolmalık biberler, bol dereotu ve maydanoz, ince doğranmış kırmızı lahana, ince doğranmış birkaç demet brokoli, 2 diş sarımsak, birkaç damla üzüm sirkesi, yarım limon suyu, birkaç damla nar ekşisi, kimyon, pulbiber, nane, taze fesleğen ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı...

yapılışı: tavukları zeytinyağında soteledikten sonra piştikleri an sebzeleri eklemeye başlayın ve sebzeler yumuşayıncaya dek sotelemeye devam edin. sebzeler kıvamına gelince geri kalan malzemelerin tümünü ilave edip bir süre daha kısık ateşte pişirin.

* not: tarif doktora değil, muhteşem değişikliklerimle bana ait 8))

* Yatmadan evvel bir bardak kuşburnu çayı için.

3. GÜN:
Sabah:
Sebzeli omlet, bir ince dilim kepek ekmeği, çiğ sebze, 10 adet küçük boy çilek ve 4 adet kuru kayısı.

Sebzeli omlet:
malzemeler: 2 adet yumurta akı ve 1 adet tam yumurta, ince kıyılmış brokoli, ince kıyılmış kırmızı lahana, sarı ve kırmızı dolmalık biber, bol miktarda maydanoz-dereotu-nane-fesleğen, arzuya göre karabiber ve pulbiber, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

yapılışı: tüm sebzeleri zeytinyağında soteledikten sonra bir kasede çırpmış olduğunuz yumurtaları ilave edip istediğiniz kıvama gelinceye dek pişirin.

* not: tarif yine doktordan taşma bana varma şeklinde 8)) ama uyarayım tavaya yapışıyor... bir çözüm bulamadım 8(

Ara:
Kereviz, pancar, salatalık, domates ile hazırlanmış bir bardak sebze suyu.

* Öğle yemeğinden 30 dakika önce bir bardak adaçayı.

Öğle:
Kereviz salatası, üç adet ızgara köfte, bir kase yoğurt.

Kereviz salatası:
Kerevizi haşlayın. Kıvırcık, nane yaprakları ekleyin. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve sarımsakla tatlandırın.

Ara:
Bir büyük boy yeşil elma.

* Akşam yemeğinden önce bir su bardağı ıhlamur çayı ve bir-iki dilim limon.

Akşam:
Sebzeli pilav, bir kase yoğurt, yağsız mevsim salatası.

Sebzeli pilav:
malzemeler: bir su bardağı kepekli pirinç, kırmızı ve sarı dolmalık biber, brokoli, kırmızı lahana, kuru soğan, sarımsak, birkaç samla üzüm sirkesi, yarım limon suyu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı.

yanında bir kase yoğurt. bol maydanoz, dereotu, nane, fesleğen ve pulbiberle tatlandırılmış. eğer bunları pilavınıza ilave etmeyi uygun bulduysanız yoğurdunuzu sade de yiyebilirsiniz.

yapılışı: bir kapta pirinçlerinizi haşlamaya başladıktan yarım saat kadar sonra sebzelerinizi yağda sotelemeye başlayın. evvela soğanlarınızın pembeleşmesini bekleyin ve ardından diğerlerini ilave edin. pirinçler yeterince yumuşadıktan sonra sebzelerinizle pirincinizi karıştırıp bir miktar pişirin ve afiyet olsun 8))

* not: tarif yine bana ait. sebzeleri istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

* Yatmadan önce bir iki bardak elma çayı.

4. GÜN:
Sabah:
4 adet kuru kayısı, 1 ince dilim yağsız beyaz peynir, 2 adet ceviz veya 5 adet badem veya 6 adet fındık, 1 adet galeta.

Ara:
Domates, havuç, maydanoz, brokoli ile hazırlanmış bir bardak meyve suyu. Arzu ederseniz iki çay kaşığı portakal suyu ile tatlandırabilirsiniz.

* Öğle yemeğinden 30 dakika kadar önce 1 bardak rezene çayı.

Öğle:
Limon suyu ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile tatlandırılmış salata, 1 kase yoğurt, 3 adet ızgara köfte.

Ara:
1 küçük boy muz, yarım su bardağı yağsız yoğurt.

Akşam:
Buharda pişmiş balık ve domates, yağsız mevsim salatası.

* Yatmadan önce bir iki bardak adaçayı.

*****FIN*****

Bu süre boyunca kafein ve kafein içeren içeceklerden muhakkak uzak kalıp günde en az 3 litre su içmeye özen gösterin. Sık sık meyve suyu, soda veya bunların karışımlarını için. Akşam yemeklerinizi en geç saat 7'de yemiş olun. Havuç, kereviz, lahana, ıspanak, kabak, brüksel lahanası, brokoli, elma, portakal, kivi, şeftali, kayısı, greyfurt, nane, kekik, dereotu, maydanoz bu süre boyunca tükettiğiniz besinlerin başında gelsin ve kolay gelsin 8)