13 Ekim 2005

börek / çin böreği

malzemeler:
1 çorba kaşığı margarin
1 adet soğan
250 gr. kıyma
maydanoz
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı ince kıyılmış ceviz
3 adet yufka
2 adet yumurta
galeta unu
tuz, karabiber
(isteğe göre baharatlar çoğaltılabilir)

margarini bir tencerede erittikten sonra, ince ince doğranmış soğanı yağda kavurun. soğanlar pembeleşince kıymayı ilave edin. kavurmaya devam edin ve sonunda ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyin.

başka bir kapta bulgurunuzu ıslatın. suyunu tamamen çekip yumuşayan bulguru havuç ve cevizle beraber diğer kaptaki malzemelere karıştırın.

yufkaları 8 parça olarak üçgen şeklinde kesin ve geniş kenarlarına bolca harç koyduktan sonra sigara böreği sarar gibi sarın. sardığınız börekleri önce yumurtaya, ardından galeta ununa buladıktan sonra kızgın yağda kızartın.

!ipin ucu!
bulgur ıslatmak yerine önceden artmış bulgur pilavınız varsa ondan bir parça da katabilirsiniz harç olarak ve bana kalırsa iri bulgur ince bulgurdan daha çok yakışıyor!!!

!ipin ucu!
mümkünse böreklerinizi yeterince derin bir tencerede kızartın ve sakın ola börekleri yağınız iyice kızmadan yağa atayım demeyin; zira yağ kızmadan börekleri atacak olursanız yufka yağı emer ve böreğiniz oldukça ağır hale gelir.

!ipin ucu!
börek içerisindeki harcı kendi kafanıza göre şekillendirip pırasa, kabak, mısır, bezelye, vs. de ekleyebilirsiniz keyfinize göre.

çok leziz. biz yedik. yerken parmaklarımızı kemirdik.
afiyet olsun!

9 Ekim 2005

pratik tatlı / gevrekli çikolata

malzemeler:
1 kase dövülmüş ceviz / fındık / ceviz&fındık
1 kase ufalanmış mısır / yulaf gevreği
90 gram bitter çikolata
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı margarin

plastik bir kap içerisine parçaladığınız bitter çikolatayı, tahini ve margarini koyduktan sonra kabı kaynamakta olan bir tencere suyun içerisine oturtarak malzemenin eriyerek birbirine karışmasını sağlayın. malzemeler tamamen eriyip birbirine karıştıktan sonra dövülmüş cevizi ve ufalanmış gevreği içerisine katın. malzemeyi iyice harmanladıktan sonra bir tepsi üzerine alüminyum folyo serin veya tepsi üzerine muffin kağıtlarını dizin. kaşık yardımıyla malzemeyi alıp folyo üzerine veya kağıtların içerisine dizin. işlem sonunda çikolatalarınızı donması için bir süre buzlukta bekletin.

afiyet olsun.

!ipucu!
karışımınızı tepsiye yerleştirmeden evvel kaşığınızı sık sık ıslatırsanız malzemeniz kaşığa yapışıp kalmayacak ve daha kolay şekil alacaktır.